Vår förening

GF Göteborgsgymnasterna bildades 1956 av Gösta Brundin och omfattade då endast pojkar. Namnet på föreningen var på den tiden Göteborgs Pojkklubb. Ett antal år senare bestod föreningen även av flickor, så det blev nödvändigt att döpa om klubben till Göteborgs Pojk och Flickklubb. Detta namn hade föreningen tills vi fyllde 30 år 1986 då namnet blev Göteborgsgymnasterna.

Vilka är vi?

GF Göteborgsgymnasterna är en ideell gymnastikförening med inriktning Truppgymnastik. I vår förening värdesätter vi en god kamratanda där alla barn och ungdomar får utvecklas och växa efter sin förmåga. Våra grupper skall erbjuda en trygg social samvaro och därifrån utmanas gymnasten till nya gymnastikövningar. GF Göteborgsgymnasterna erbjuder grundläggande träning i alla åldrar enligt gymnastikförbundets utvecklingsmodell från ”lekande gymnastik” till ”träna för att tävla”. GF Göteborgsgymnasternas målsättning är att vara Göteborgs bästa förening, en attraktiv och kvalitativ bred verksamhet med glädje i fokus. 

Gymnastik är viktigt

Gymnastiken som sport utvecklar barns motorik och ger en god kroppsuppfattning. Flera forskare menar att ju tidigare man tränar grundfärdigheterna; krypa, åla, rulla, stödja, hoppa, gå, springa, balansera, hänga, klättra, kasta/fånga, desto bättre för barnets utveckling både fysiskt och psykiskt.

Vad är truppgymnastik?

Truppgymnastiken utvecklades i Sverige under 1980-talet och har idag växt till att bli den största tävlingsformen inom Svensk Gymnastik. Truppgymnastik en lagsport med herr, dam- och mixade klasser. Tre grenar ingår i tävlingsmomentet - fristående, tumbling och trampett. Varje trupp består av 6–20 gymnaster (beroende på tävling). Sverige tillhör världseliten inom truppgymnastik och tävlingarna lockar ofta en stor och entusiastisk publik. På den internationella arenan går sporten under namnet TeamGym och är på framfart i flera europeiska länder.
Disciplinen karaktäriseras av fart, styrka, akrobatik på hög nivå samt ett samarbete mellan individerna i laget. Även utanför tävlingsarenan är truppgymnastiken en stor sport som barn, unga och vuxna tränar i förening. 

Fristående
Truppen genomför ett program till musik. Ett fristående program kräver god koreografi, samtidighet, utstrålning och god teknik i gymnastiska övningar.

Tumbling
Här genomförs tre voltserier av olika svårighetsgrad, både framåt och bakåt, på ett golv med lite studs. Golvet är 15 m långt och 2 m brett.

Trampett
I denna gren genomförs övningar med trampett och hoppbord. Trupperna visar upp tre olika hoppvarv. De främsta gymnasterna utför i denna gren avancerade övningar, som till exempel trippla volter med 2,5 skruv. I trampetten kan de snurra med tyngdpunkten ca 5 m över golvet.

Vill du börja i gymnastik? Klicka på den gula knappen och fyll i dina uppgifter så hamnar du i vårt kösystem.